Αναπηρία και... υγεία

Παροχές στον τομέα της υγείας για όσους ζουν με αναπηρία.

Πολλοί αναρωτιούνται: Θα μου δώσει το κράτος ένα αναπηρικό καρότσι, δωρεάν χωρίς να το πληρώσω; Θα μου δώσει το κράτος τώρα που έχω μια αναπηρία, κάτι που χρειάζομαι ; Έχω ανάγκη ένα αυτοκίνητο να κινούμαι, ένα ηλεκτρικό αμαξίδιο για να πηγαίνω να κάνω τα ψώνια μου. Τι μπορεί να μου παρέχει το κράτος στο κομμάτι αυτό ; 

Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι αυτή που περιμένουμε. Συνήθως όταν πρόκειται για ένα άτομο που θα αποκτήσει μια αναπηρία ξαφνικά στην ζωή του, τότε ανακαλύπτει ότι από πλευράς παροχών στον τομέα υγείας προς τα άτομα με αναπηρία, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Όπως τις περισσότερες φορές έτσι και σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν έχουμε ανάγκη κάτι, θα πρέπει εμείς να βάλουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη. Μα πως είναι δυνατόν, μπορεί να σκεφτεί κάποιος…πληρώνουμε τόσους φόρους και δεν μπορεί να προμηθεύσει το κράτος ένα αναπηρικό καρότσι σε κάποιον που το έχει ανάγκη ;

Δυστυχώς δεν θα το προμηθεύσει, όχι γιατί δεν μπορεί αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει για αυτό. Στον τομέα παροχών προς τους ανθρώπους με αναπηρίες το κράτος έχει και εδώ τα όρια του. Αν για παράδειγμα χρειάζεστε αναπηρικά παπούτσια, θα πάτε στον ορθοπεδικό σας και σύμφωνα με την πάθηση σας θα σας συνταγογραφήσει τα υποδήματα που σας ταιριάζουν (μπότες, μποτάκια, παντόφλες κ.ο.κ). Όμως σε κάποιες περιπτώσεις ίσως κληθείτε να συμπληρώσετε εσείς το ποσό, καθώς δεν καλύπτεται πάντα όλο το κόστος τις αγοράς πολλών βοηθημάτων.

Σε άλλη περίπτωση αν έχετε ανάγκη κάποιο αναπηρικό καρότσι ή ένα τρόπο να μετακινηθείτε, τα πράγματα είναι χειρότερα. Οι τιμές φυσικά είναι πολύ μεγάλες για κάποιον που έχει βρεθεί στο σημείο να το έχει ανάγκη για να ζήσει και τότε ξεχνάμε τον άνθρωπο και πάμε στο κόστος. Αν δεν έχει να το καλύψει ο ίδιος, η αναζήτηση μεταχειρισμένου είναι μονόδρομος. 

άτομε μα ανπηρία και άθληση

Πιθανόν στις πιο ανεπτυγμένες χώρες τα πράγματα να είναι καλύτερα και να θεωρείται δεδομένο ότι όταν κάποιος χρειαστεί κάτι, να του το δώσει το κράτος. Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα, όπου υπάρχει κάποια παροχές αλλά και αυτές πρέπει να τις πληρώσεις από την τσέπη σου και κάποιες φορές με αρκετά μεγάλο κόστος.

Αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ‘τα ευκόλως εννούμενα παραλείπονται,τα δυσκόλος αγνοούνται‘…and life goes on…

Συνδέσου ή κάνε εγγραφή

Μετάβαση στο περιεχόμενο