Τα οφέλη της ψυχολογικής υποστήριξης (4)

Σας αρέσει πιο πολύ να μιλάτε γραπτά και όχι απευθείας σε ένα άτομο ή μια ομάδα; Δεν είναι κακό, όμως πως θα μπορέσετε να νιώσετε καλύτερα, να ανεβάσετε την αυτοπεποίθηση σας;

Λόγο της αναπηρίας μας, πολλές φορές αισθανόμαστε ότι είμαστε διαφορετικοί. Νιώθουμε ότι οι άλλοι δεν θέλουν να είναι κοντά μας ή νιώθουμε ότι εμείς δεν ταιριάζουμε με τους υπόλοιπους.

Μεγαλώνουμε και τις πιο πολλές φορές όταν είμαστε ανάμεσα σε κόσμο νιώθουμε τα βλέμματα να μας κοιτάνε παράξενα. “Μαμά γιατί περπατάει έτσι;” Ρωτάει το παιδάκι την μαμά του.

Τα παιδιά είναι αθώα και απλά θέλουν να μάθουν γιατί ένα άτομο με αναπηρία είναι διαφορετικό, τι έχει συμβεί. Το τι θα απαντήσει η μαμά ή ο μπαμπάς είναι κρίσιμο, γιατί αυτό το παιδί όταν θα μεγαλώσει και θα βλέπει άτομα με αναπηρία, θα συμπεριφερθεί ανάλογα με το τι του έχουν πει….

…Ένα τέτοιο περιστατικό μεμονωμένα δεν είναι τίποτα και ίσως θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, μετά από κάποια χρόνια ίσως να μην το θυμόμαστε καν. Όμως επειδή προφανώς γίνεται συχνά, είναι κάτι που το έχουμε σαν δεδομένο. Οπότε, αντιλαμβανόμαστε ότι είμαστε διαφορετικοί/ες.

Αποτέλεσμα είναι να ‘απομακρυνόμαστε’ από τις πολλές παρέες, από τον πολύ κόσμο και μας αρέσει να μην φαινόμαστε. Μας αρέσει να επικοινωνούμε καλύτερα με γραπτά μηνύματα, πίσω από ένα κινητό, πίσω από ένα πληκτρολόγιο. 

Κάποιοι αποζητούν την επικοινωνία, ευτυχώς το διαδίκτυο έχει ανοίξει πολύ αυτό το κομμάτι οπότε μπορεί να επικοινωνήσει με πολύ κόσμο όταν το θέλεις. Καλό και κακό. Βρίσκεις-συναντάς άτομα με αναπηρία και μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις, μπορείς να μιλήσεις σε ανθρώπους που θα σε καταλάβουν. 

Αυτό που συμβαίνει με το να νιώθουμε καλύτερα πίσω από μια συσκευή, βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με άτομα που έχουν κάποια αναπηρία, έχει να κάνει γενικά με την νεολαία σήμερα, όπου επικοινωνούν συνέχεια μέσα από ένα τηλέφωνο συνήθως… μέσα στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή όμως που μας δίνει να καταλάβουμε τα συναισθήματα κάποιου, να δούμε την έκφρασή του προσώπου και να ανταλλάξουμε συναισθήματα.  Τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει; Μικρά βήματα, κάποια που είναι εύκολα να κάνουμε, κάποια όχι τόσο.

Πάντα υπάρχει η επιλογή να μιλήσουμε σε κάποιον συγγενή ή φίλο. Ένας ειδικός γιατρός μπορεί να μας πει πράγματα που μπορεί να μας βοηθήσουν. Με σωστή καθοδήγηση και σωστή επιλογή ειδικού μπορούμε να κάνουμε την καθημερινότητα μας να είναι καλύτερη. Αρκεί να αρχίσουμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας.

Το σημαντικό είναι να γίνει η αρχή με το να καταλάβουμε το ‘πρόβλημα’ Μετά να ψάξουμε να βρούμε λύση…όχι την εύκολη, την πιο σωστή.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα υποστήριξης

θα θέλατε να μιλήσετε με κάποιον life coach έτσι ώστε να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας; Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας

στέλνοντας μήνυμα
By proceeding you understand and give your consent that your IP address and browser information might be processed by the security plugins installed on this site.
×
Μετάβαση στο περιεχόμενο