Η νοητική αναπηρία αφορά τις μορφές (αναπηρίας) που κυρίως αιτία είναι η δυσλειτουργία σε κάποιο σημείο του εγκεφάλου. 

Συχνές ερωτήσεις...

Η νοητική αναπηρία (ΝΑ), λέγεται και νοητική (καθ)υστέρηση, είναι μια σημαντικά μειωμένη ικανότητα κατανόησης νέων ή σύνθετων πληροφοριών και μάθησης και εφαρμογής νέων δεξιοτήτων (μειωμένη νοημοσύνη). Αυτό οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα ανεξάρτητης κοινωνικής λειτουργίας (μειωμένη κοινωνική λειτουργία) και ξεκινά πριν από τηνενηλικίωση, με διαρκή επίδραση στην ανάπτυξη. Η αναπηρία αυτή εξαρτάται όχι μόνο από τις συνθήκες υγείας του παιδιού ή τις βλάβες, αλλά επίσης από το βαθμό στον οποίο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες υποστηρίζουν την ενσωμάτωση και την πλήρη συμμετοχή του παιδιού στην κοινωνία. Βλέπε wikipedia

Το καλύτερο που μπορείτε. Υπάρχουν όρια και καλό είναι να το καταλαβαίνετε αυτό. Δηλαδή υπάρχουν φορές που μπορείτε και φορές που δεν μπορείτε να βοηθήσετε ένα τέτοιο άτομο. Ισορροπία και προγραμματισμός. Αν ασχολείστε με το άτομο αυτό ενώ καθόλου με τον εαυτό σας, θα γίνει ζημιά. 

Κάντε διαλλείματα από την φροντίδα ενός τέτοιου ατόμου. Ζητήστε από συγγενή ή φίλο να σας βοηθήσει. Αν βγείτε για ψώνια, για έναν καφέ μισή ώρα ή για μια βόλτα με το κατοικίδιο σας θα μπορείτε να συνεχίσετε την φροντίδα.

Προφανώς το κάνει ήδη. Με τον δικό του τρόπο το κάθε άτομο απολαμβάνει την ζωή. Από το φαγητό μέχρι μια βόλτα στην εξοχή…εξάλλου παραμένει άνθρωπος. Μην του στερείτε αυτό που θα θέλατε και εσείς. Γενικά κάντε ότι θα θέλατε να κάνουν και σε εσάς.

Το επίδομα θα το αποφασίσει επιτροπή γιατρών. Θα πρέπει να κανονίσετε να περάσει μια επιτροπή ,(γίνεται και στο σπίτι σας κατόπιν ραντεβού) ,ώστε να προσδιοριστεί το ποσοστό αναπηρίας και η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται πράγματα.

Αν είστε συγγενής με το άτομο ναι, έχετε δικαίωμα να λάβετε το επίδομα εταίρου προσώπου αφού όμως προσδιοριστεί από επιτροπή γιατρών ότι το άτομο χρίζει βοήθεια για να κάνει βασικά πράγματα στην ζωή του, φαγητό, μπάνιο κ.τ.λ.

Συνήθως μια φορά εφ’όρου ζωής πλέον, αυτό όμως το κρίνει η επιτροπή των γιατρών και πάλι. Αν η πάθηση είναι στις μη αναστρέψιμες και δεν βελτιώνεται με φαρμακευτική αγωγή, τότε το πιο πιθανό είναι ότι μια φορά αρκεί για να πάρει το ποσοστό αναπηρίας το άτομο αυτό.

Εδώ απαντάτε μόνο εσείς. Είναι καθαρά προσωπική απάντηση, που θα πρέπει να δείτε τα υπερ και κατά με καθαρό μυαλό και αφού μιλήσετε με ειδικό/ειδικούς. Μην πάρετε την απόφαση βιαστικά…

cropped-favicon.png

Γίνε κι εσύ μέλος του anapiria.com

Συνδέσου ή κάνε εγγραφή

Μετάβαση στο περιεχόμενο