ΔΕΠ-Υ: Μια Εισαγωγή στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με υπερκινητικότητα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει πολλά άτομα σε όλο τον κόσμο. Στα ελληνικά, η ΔΕΠ-Υ είναι επίσης γνωστή ως Ψυχολογική Διαταραχή της Προσοχής με Υπερκινητικότητα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της ΔΕΠ-Υ περιλαμβάνουν τη δυσκολία στη συγκέντρωση, την αταξία και την υπερκινητικότητα. Τα παιδιά και οι ενήλικες με ΔΕΠ-Υ μπορεί να βρίσκεται συχνά σε κατάσταση ανεπαρκούς προσοχής, να έχουν δυσκολία στον έλεγχο της συμπεριφοράς τους και να είναι υπερβολικά ενεργητικά.

Η διάγνωση της ΔΕΠ-Υ συνήθως γίνεται με βάση την παρατήρηση των συμπτωμάτων και την αξιολόγηση από ειδικό στον χώρο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ΔΕΠ-Υ δεν οφείλεται σε έλλειψη νοητικής ικανότητας, αλλά σε διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η αντιμετώπιση της ΔΕΠ-Υ περιλαμβάνει συνήθως συνδυασμό συμβουλευτικής, στήριξης στον εκπαιδευτικό χώρο και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή. Η πρόωρη διάγνωση και η κατάλληλη αντιμετώπιση μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που ζουν με ΔΕΠ-Υ.

Συνοψίζοντας, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα είναι μια πραγματική πρόκληση, αλλά με την κατάλληλη υποστήριξη και κατανόηση, τα άτομα που την αντιμετωπίζουν μπορούν να επιτύχουν στη ζωή τους.

Ένα βίντεο που είναι ελεύθερο προς χρήση για το τι είναι η ΔΕΠΥ από το κανάλι Μαθαίνουμε και αλλιώς.

https://www.youtube.com/@Mathainoume_ki_alliws/

cropped-favicon.png

Γίνε κι εσύ μέλος του anapiria.com

Συνδέσου ή κάνε εγγραφή

Μετάβαση στο περιεχόμενο