Μας κάνει καλό
Όλοι γνωρίζουμε ότι το περπάτημα, κάνει καλό στην υγεία. Υπάρχουν αποδείξεις για το ότι όλα το σώμα μας χρειάζεται την άσκηση σε καθημερινή αν είναι δυνατόν βάση. Για τα οφέλη έχουν γράψει και γράφουν συνέχεια επιστημονικά άρθρα και μελέτες που γίνονται σχεδόν συνέχεια.
Σίγουρα όμως θα αναρωτιέται κανείς, τα άτομα με αναπηρικά προβλήματα είναι καλό να ασκούνται και αν ναι πόσο;
Να τονίσω εδώ πριν πάω παρακάτω ότι δεν είμαι ειδικός, το έχω πει και σε άλλο άρθρο ότι είμαι απλά ένα άτομο με αναπηρία και ότι αυτά που γράφω είναι λίγο πολύ αυτά που ξέρουμε όλοι, αλλά και αυτά που ζω εγώ προσωπικά κάθε ημέρα.
Αν λοιπόν είναι κάποιος που θέλει να ασκηθεί, πως θα πρέπει να προσεγγίσει αυτό το θέμα;
Πρώτα από όλα με πλήρη επίγνωση της κατάστασης του. Δηλαδή, δεν γίνεται να ξεκινήσουμε να αθλούμαστε και να θέλουμε να έχουμε επιδόσεις ατόμων που το κάνουν αυτό για χρόνια. Κρατάμε χαμηλά τις προσδοκίες και αρχίζουμε με μικρά “βήματα” και ανεβαίνουμε.
Μπορούμε να πάμε σε γυμναστήριο; Πολύ καλά. Μπορούμε να πάμε σε κολυμβητήρια αν αυτά είναι προσβάσιμα για την δική μας περίπτωση. Επίσης πολύ καλά. Μπορούμε να βγούμε για περπάτημα γύρω από το σπίτι μας ή ακόμα καλύτερα σε μέρος όπου βγαίνουν και άλλοι, όπως ένα πάρκο ή ένα γήπεδο; Έχουμε έναν ακόμα λόγο για να το ξεκινήσουμε.
Το κλειδί είναι να κάνουμε την αρχή και ακόμα και αν για κάποιο λόγο το σταματήσουμε για λίγο, να το αρχίσουμε πάλι.
Τί γίνεται με ανθρώπους οι οποίοι είναι τετραπληγικοί; Να θυμάστε ότι οποιοδήποτε σημείο του σώματος σας μπορείτε να γυμνασετε, μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό για εσάς. Χέρια, πόδια, πλάτη ή απλά περπάτημα που κάνει γενικά καλό, ότι μπορεί ο καθένας αυτό είναι και το ιδανικό.
Προσοχή όμως, όχι υπερβολές όχι απαιτήσεις και πάνω από όλα μια επίσκεψη σε έναν ειδικό να μας πει τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε για την δική μας πάθηση.
Το να έχω πρόβλημα στα πόδια και να θέλω με το ζόρι να τα ασκήσω με μηχανήματα σε ένα γυμναστήριο για παράδειγμα δεν θα μου κάνει καλό αν δεν προσέξω. Οπότε συμβουλευόμαστε ειδικούς.
Για το αν θέλουμε ή δεν θέλουμε θα μιλήσουμε σε ένα άλλο άρθρο, μιας και ο γράφων το άρθρο έχει περάσει και αυτός από όλες τις φάσεις της άσκησης.