Αίθουσα συνεδριάσεων. 

Έχετε πρόβλημα στο να είστε με πολύ κόσμο, να επικοινωνείτε και να συζητάτε ; Δεν το έχετε μόνο εσείς. Με την κατάλληλη στήριξη, η συνύπαρξη σε μια ομάδα – οικογένεια είναι πιο ομαλή

Προβλήματα σε συνθήκες όπου υπάρχει πολύ κόσμος

όταν βρεθείτε ανάμεσα σε πολύ κόσμο...

Και αν πάθω πανικό ;

Πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν κρίσεις πανικού σήμερα. Αν υποφέρετε από κάτι τέτοιο δεν είστε ο μόνος/μόνη που σας συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν λύσεις, μόνο που δεν θα έρθουν αυτόματα και χωρίς προσπάθεια. Ακόμα και τα μικρά βήματα, είναι πρόοδος.

Πως θα μειώσω το άγχος ;

Σας έχει τύχει να σκέφτεστε κάτι τόσο έντονα ώστε χωρίς καν να βρεθείτε στην κατάσταση που σκεφτόσασταν, αγχωθήκατε ; Και εγώ. Το να μειωθεί το άγχος ξεκινά από το μυαλό μας, κυρίως όταν σκεφτόμαστε μια κατάσταση πάρα πολύ. Κάτι που έχει βοηθήσει εμένα, είναι να προετοιμάζομαι για μια κατάσταση μεν, αλλά να μην το παρακάνω. Μην ξεχνάτε ότι το λίγο άγχος είναι καλό, μπορεί να είναι δημιουργικό.

Πολύ εύκολα τα λες, εσύ μάλλον δεν το έχεις πάθει

Ναι, δεν το έχω πάθει όμως γενικά είμαι και εγώ άτομο που αγχώνεται πολύ, δυσκολεύεται να είναι μέσα σε κόσμο και γενικά όταν συμβαίνει αυτό, ειδικά σε κόσμο που δεν ξέρω τότε κλείνομαι στον εαυτό μου. Όμως αν σκεφτώ θετικά, το 'πρόβλημα' αλλάζει όψη. Οι άνθρωποι που μας αγχώνουν μπορεί να έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εμάς, μπορεί να έχουμε να πούμε εμείς κάτι που θα τους φανεί ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το άγχος να μειωθεί.

Στην δουλειά ;

Η αλήθεια είναι ότι στην δουλειά δεν επιλέγουμε εμείς τους συνεργάτες μας. Όμως το να έχουμε την προδιάθεση ότι ο άλλος/η δεν μας χωνεύει, χωρίς αυτό να ισχύει μόνο παραπάνω άγχος θα μας φέρει και αυτό δεν θα είναι καλό για οτιδήποτε κάνουμε. Αφήστε τους άλλους να δείξουν/αποδείξουν ποιοι είναι.

Αν δεν την 'παλεύω' ;

Υπάρχουν ιατρικοί τρόποι να καταπολεμήσετε το άγχος. Ένας γιατρός μπορεί να σας δώσει το κατάλληλο σκεύασμα για εσάς, είτε χημικό, είτε φυτικό (που συνήθως δεν δημιουργεί και παρενέργειες). Μιλήστε με έναν καλό γιατρό.

Μπορώ ;

Παλιά οι γονείς μας έλεγαν "δεν υπάρχει δεν μπορώ, δεν θέλω υπάρχει". Ισχύει ; Όχι πάντα αν με ρωτήσετε. Όμως σαν άτομο με αναπηρία ένα έχω να σας πω: Πάντα υπάρχει τρόπος για να καταφέρουμε κάτι που θέλουμε. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο μπορούμε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Αν θέλετε να γίνετε πιλότος και δεν μπορείτε λόγο αναπηρίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε κάποιο επάγγελμα για παράδειχμα που θα σας φέρει πιο κοντά στα αεροπλάνα. Νομίζω καταλάβατε τι θέλω να πω. Συνήθως υπάρχει και άλλος δρόμος για να πάμε στον προορισμό μας, απλά θέλει λίγο 'ψάξιμο' να τον βρούμε.
dna sample

Τα παραπάνω δεν αποτελούν συμβουλές από κάποιον ειδικό. Δεν είμαι ειδικός, είμαι όμως ένα άτομο με αναπηρία, όπου και εγώ έχω αντιμετωπίσει και συνεχίζω να αντιμετωπίζω καταστάσεις με πολύ άγχος κάθε μέρα. Η ίδια η αναπηρία μου και μόνο με προκαλεί άγχος σε καθημερινή βάση.

Έχω μάθει από την αναζήτηση λύσης σε κάποια τέτοια θέματα ότι το καλύτερο είναι να πάρουμε τον χρόνο μας και να μην βιαστούμε για κάτι.

Όπως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν έχουμε τα ίδια χέρια, ίδια πόδια, ίδια μαλλιά, χρώμα ματιών κ.τ.λ, έτσι δεν χρειάζεται να είμαστε το ίδιο καλοί σε κάτι που είναι κάποιος που ξέρουμε. Όπως και αυτός δεν είναι καλός σε κάτι που ξέρουμε ή κάνουμε εμείς καλά. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.

Όταν καταλάβουμε αυτό το ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ που δεν είμαι το ίδιο καλός/η σε κάτι ή που έχω κάποιο θέμα όπως το παραπάνω, τότε θα είμαστε σε καλό δρόμο για να βρούμε την λύση του προβλήματος μας.